2x kijken

Eerst zien dan…

Fotografie van Robert Posthumus


Mooi licht

LR Reid de Jong

Voor een maandblad moet ik af en toe ‘markante mensen’ fotograferen. Mensen met een bijzondere levensstijl. Ik heb al veel markants voor mijn lens gehad; een man die slakken eet, overmoedige verzamelaars, kleurrijke kunstenaars, mensen die naakt tuinieren en een schaars geklede dame die mij alle standjes liet zien van de paaldanskunst. Stuk voor stuk mooie mensen en prachtig om te fotograferen

Onlangs stond Reid de Jong voor mijn camera, de bijna tachtigjarige, altijd pijprokende, eigenzinnige vuurtorenwachter uit Workum.

Het is een trieste regenachtige dag als ik Reid ontmoet in een van zijn donkere hokken achter zijn vuurtorenhuis. Met zijn karakteristieke kop is het eigenlijk makkelijk ‘scoren’ voor een fotograaf. Dit moet een close-up worden. Nu alleen de locatie en het licht nog. Buiten fotograferen is geen optie. Ik kan de man moeilijk laten verregenen.

“Nou, maak maar wat foto’s”, zegt hij. Vlug kijk ik om me heen. Waar kan ik hem in deze donkere werkplaats fotograferen? En terwijl hij zijn pijp weer opsteekt zie ik het. Een oud raam met diffuus invallend licht. Perfect! “Ga daar maar staan”, zeg ik. Hij kijkt naar buiten door het raam en ik sla mijn slag. Donkere achtergrond, mooi licht op die doorleefde kop en zijn grote hand bij de pijp. Niks meer aan doen!