2x kijken

Eerst zien dan…

Het verhaal

 van Robert Posthumus


profiel Robert Posthumus

Hoeveel mensen gaan niet voor je camera staan met een blik van: “Ja, toe maar, druk even op die knop en klaar!” Een kiekje. Een plaatje schieten. Het werk van een fotograaf houdt zoveel meer in. Tijdens mijn reis door Nieuw Zeeland, India en Nepal zag ik zoveel beelden die me raakten. Ik legde ze vast. (Digitale fotografie bestond nog niet in die tijd, alles analoog, veel dia’s.) Ik kwam thuis met het materiaal en wist het ineens: ik wil fotograaf worden. De techniek leerde ik op de fotovakschool, maar het beeld; dat zit als fotograaf al in je gedachten voordat je het maakt.

Vaak heb je andere verwachtingen van wat er gaat gebeuren. Als fotograaf moet je voortdurend schakelen. Je kunt iets in je hoofd hebben, maar negen van de tien keer gaat dat niet door. En laat dàt nu juist de uitdaging zijn van ons vak. Je hebt voor ogen hoe je het wilt hebben, en dan krijg je plots te maken met de elementen. Fel zonlicht. Dikke regenbuien. Of het element ‘tijd’: iemand die over vijf minuten een vergadering in moet en tegen een deurpost aanleunt zodat je ‘even snel kunt knippen’. Nee, die perfecte foto ziet er anders uit. Daar wil je de tijd voor kunnen nemen. Fotografie is ambacht. Een goede foto vraagt erom dat je een beeld van meerdere kanten bekijkt. Daarom, tweekeerkijken.nl ~ het zegt alles over mij als fotograaf. Het is de zoektocht naar het verhaal achter de foto.

Anderen schrijven een verhaal, ik vang het in beeld en doe dat al jaren vol overgave. Op de startpagina van mijn site vertel ik over het verhaal achter een beeld. Over die elementen. Over wat mijn vak zo mooi maakt, of beter gezegd: waarom ik het zo mooi vind. Bekijk dat beeld. Ervaar dat beeld. En soms, moet je ook als toeschouwer twee keer kijken.