2x kijken

Eerst zien dan…

Fotografie van Robert Posthumus


Staatsieportret, of…

Foto Robert Posthumus van burgermeester Ter Keurs, Tystjerksteradiel

Foto Robert Posthumus van burgermeester Ter Keurs, Tystjerksteradiel

Het verhaal achter de foto krijgt de opdrachtgever niet altijd te horen. Die verwacht gewoon het beeld, klaar. Ook de lezer van een magazine zal niet lang stilstaan bij hoe dat werk tot stand is gekomen. Maar laat het nou ook dat verhaal achter die foto zijn wat mijn werk zo mooi maakt. Ik wil dat graag delen.

Hoe mooi is het in deze gemeente? ZO mooi dus!

 

Dit portret hoort bij een voorwoord van de burgemeester dat in een publieksversie van een ecologisch rapport staat. Daarin vertelt hij hoe mooi de natuur in zijn gemeente is. Van elke burgemeester bestaat een staatsieportret. Ambtsketting om en portretteren. Maar deze opdracht vroeg om een andere aanpak. Je wilt laten zien dat die burgemeester trots is. Dat doe je niet met één druk op de knop. Dat doe je niet door ‘m naast een bomenwal neer te zetten met z’n ambtsketting om.

 

Maar vraag een burgemeester maar eens om een uur ruimte in z’n agenda vrij te maken. Je moet dat uitleggen, je moet iemand meenemen in dat proces: als we zo’n foto willen maken, dan moeten we daar even de tijd voor hebben. De één wil dat wel, de ander niet. Deze burgemeester wilde dat wel, gelukkig. Ik vroeg hem zijn armen te spreiden: “Laat het maar ZIEN!”, riep ik terwijl ik achter m’n camera stond.

 

Nu is niet iedereen beroepsmodel, dus het kost vaak tijd om iemand los te krijgen. Het duurt even voor iemand zich vrij voelt om zo’n gebaar ook daadwerkelijk te maken, zonder dat zijn gezicht daarbij strak staat van de spanning. Dat is logisch. Dus toen hij de eerste keer zijn armen spreidde en ik het beeld bekeek, lachte ik: “Nu is het net of u een aria staat te zingen in een opera.” Hij lachte. Begreep het, en… hij kwam los. Het ijs was gebroken. De burgemeester liep door het natuurgebied en toen vertelde hij ECHT het verhaal. Kijk. DIT is nou het mooie van Tytsjerksteradiel.